Metsäkerhoissa ihmetellään luonnon ihmeitä

”Luonto on seikkailu. Se tarjoaa ihmeellisiä löytöjä.”

Nurmijärven seurakunnassa alkoi elokuussa 4-vuotiaiden lasten oma metsäkerho, joka kokoontuu joka viikko säästä riippumatta. Kerhon oma paikka on metsässä 700 metrin päässä seurakunnan tiloista ja ohjelmaan kuuluu erilaisia tehtäviä luonnon ihmeitä tutkiskellen, evästauko, vapaata leikkiaikaa sekä yhteinen tuokio laulujen, lorujen ja kertomusten parissa. 2,5 tuntia kuluu kuin siivillä ja kotiin lähtee hyväntuulisia punaposkisia lapsia.

”Upea liikunnallinen aamupäivä, jossa karkeamotoriikka kehittyy valtavasti!”

-Sanna Puhakka

Jo aiemmin seurakunnassa oli toiminnassa ja on edelleen metsäperhekerho, joka on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille vanhempineen. Mukaan kerhoon saa tulla vapaasti silloin, kun sopii ja kaikille tarvitaan mukaan vain pienet retkieväät, istuinalusta, sään mukainen vaatetus sekä iloista mieltä.

Metsäperhekerho ja metsäkerho ovat maksuttomia ja molemmissa lapset saavat kokea yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa, rakentaa majaa, syödä eväitä, kerätä aarteita, laskea muurahaisia, leikkiä ja laulaa, hiljentyä loppuhartauteen sekä liikkua monipuolisesti, kiivetä ja seikkailla metsäympäristössä.

Kuva: Sanna Puhakka

Suomen Latu ja Metsämörritoiminta

”Suomen Ladun lastentoiminnan vankka kulmakivi on metsämörritoiminta. Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon leikkimään, liikkumaan, ihmettelemään ja tutkimaan. Toimintaa toteuttavat Suomen Ladun metsämörrinohjaajan koulutuksen saaneet ohjaajat. He toimivat mm varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja Suomen Ladun jäsenyhdistyksissä. Suomen Latu koordinoi ja kehittää suomenkielistä metsämörritoimintaa.” -Suomen Latu

Monissa seurakunnissa työntekijät ovat kouluttautuneet myös Metsämörriohjaajiksi. Metsämörritoimintaan pääsee mukaan suorittamalla Metsämörriohjaajan peruskurssin. Liikkuvan seurakunnan pilottiseurakunnista ainakin Nurmijärvellä ja Lahden seurakuntayhtymässä osa lastenohjaajista on käynyt tämän koulutuksen. Koulutus antaa eväitä esimerkiksi lasten luontokasvatukseen ja varustetietouteen. Peruskurssin jälkeen ohjaajalla on mahdollisuus saada tukea, oppia uutta, syventää osaamistaan ja verkostoitua Metsämörriohjaajan täydennyskoulutuksissa.

Katso lisää: https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri.html