Toukokuun liikuntakummina Fredrik Smulter!

”Freddi”, eli Fredrik Smulter, on penkkipunnerruksen nelinkertainen maailmanmestari vuosilta 2009, 2012, 2014 ja 2015. Vuonna 2014 hän teki maailmanennästystuloksen 400 kg ja voitti superraskaan sarjan maailmanmestaruuden. Vuonna 2015 maailmanmestaruuskisoissa Sundsvallissa hän vielä paransi ennätykseksi 401 kg.

Kirkko on ollut  osa hänen lapsuuttaan ja nuoruuttaan ja siksi hän lupautuikin Kirkon liikuntakummiksi. Hän haluaa antaa saamastaan myös takaisin. Smulter kehoittaa nuoria liikkumaan ja urheilemaan, mutta ei pelkästään fyysisen hyödyn takia – on myös hyvä kuulua johonkin.

”Urheilu on hyvä tapa oppia kunnioittamaan muita ja kerhoon tai yhteisöön kuuluminen tekee elämän vähän paremmaksi ja vähän helpommaksi.”

Fyrfaldige världsmästaren i bänkpress Fredrik ”Freddi” Smulter är den senaste av kyrkans motionsfaddrar som vill uppmuntra finländarna till en mera rörlig livsstil. Kyrkan har varit en del av hans barndom och ungdom, nu vill han ge något tillbaka.

– Jag uppmanar alla unga att röra på sig och idrotta. Inte bara för den fysiska nyttan utan också för att idrott är ett bra sätt att få respekt och lära sig respektera andra, säger Smulter.

Fredrik ”Freddi” Smulter blev världsmästare i bänkpress åren 2009, 2012, 2014 och 2015. Han bor i Malax, där han också varit förtroendevald i församlingen. Smulter är gift och har två barn. Till vardags arbetar han som väktare i Vasa.

Gemenskap gör livet lite lättare

Den frivilliga fadderns uppgift är att vara ambassadör för en mera rörlig församling. Det viktigaste är att uppmuntra och inspirera till glädje i motion och idrott.

Smulter tycker att idrott inte bara handlar om den fysiska hälsan utan också om sinnesro.

– Det är bra för psyket att idrotta. Det är viktigt att höra någonstans oavsett om det är en församling eller en idrottsklubb, att ha ett gäng, en klubb, en församling att känna sig hemma i, framhåller han.

– Att få höra till en klubb eller en gemenskap gör livet lite bättre och lite lättare.