Verkkarikirkkojen kautta luontevaa yhteistyötä

Seurakunnissa on monta erilaista tapaa toteuttaa liikkuvaa seurakuntaa, sanoo tuorein Liikkuvan seurakunnan liikuntakummi Sari Essayah. Sarille läheinen tapa yhdistää seurakunta ja liikunta, on urheiluväen kirkkopyhä. Monessa seurakunnassa tällaisia liikuntakirkkoja järjestetään joka vuosi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja liikuntakirkkojakin on toteutettu eri nimillä ja eri tavoin. On ollut hölkkäkirkkoja, monokirkkoja, metsäkirkkoja, verkkarikirkkoja, hyvänolonkirkkoja ja pyöräkirkkoja.

Usein se viedään luontoon toteutettavaksi ja pidetään erillään sunnuntain aamujumalanpalveluksesta, mutta Suomessa on seurakuntia, joissa urheilu- ja liikuntaväen kirkkopyhä on vakiintunut yhdeksi pääjumalanpalvelukseksi muiden erityispyhien rinnalla. Muun muassa Simpeleellä juhlittiin Simpeleen urheilijoiden 80-vuotista taivalta sekä Mikkelinpäivää ja vanhusten kirkkopyhää verkkarikirkolla. Lapualla verkkarikirkkoja on järjestetty jo monena vuonna seurakunnan liikuntaviikon yhteydessä.

Liikuntakirkot luovatkin luontevaa yhteistyötä seurakuntien ja paikallisten urheiluseurojen ja järjestöjen kesken. Liikuntakirkossa nimensä mukaisesti liikutaan ja sen voi toteuttaa monella eri tavalla. Jumalanpalveluksessa on liikunnallisia ja kehollisia elementtejä, ja sen jälkeen yhteistä liikuntaa esimerkiksi sauvakävellen, juosten tai pyöräillen.

Liikunta voi liittyä myös johonkin tiettyyn lajiin, jos vaikkapa juhlitaan paikallista koripalloseuraa tai verkkarikirkkoon voi yhdistää isommankin tapahtuman. Seurakunnan työntekijöiden kannattaa pyytää liikunnan asiantuntija paikalle urheiluseurasta, kaupungin liikuntatoimesta tai liikunnan aluejärjestöstä opastamaan esimerkiksi oikeaa sauvakävelytekniikkaa.

”Tämä on armollista liikuntaa, jos mikä.”

– Sari Essayah

Liikuntakirkossa voi olla myös pieni kehonhuoltohetki, kirkon alku- tai loppuverryttely, ja se pidetään ennen tai jälkeen jumalanpalveluksen. Jumalanpalvelukseen voi yhdistää myös liikkuen kirkkoon – ajatuksen, jolloin kirkkoon lähdetään kävellen ja kävelyporukkaan saa liittyä matkan varrelta. Kävelymatkoja voi olla erimittaisia ja ne voidaan aikatauluttaa ja tiedottaa seurakuntalaisille etukäteen. Liikuntakirkot kokoavat kaiken ikäiset vauvasta vaariin liikkeelle.

”Yhdessä seurakunnassa vieraillessani oli hyvin koskettavaa, kun paikkakunnan palvelutalo oli kirkon vieressä ja sen kohdalla oli kävelymatkan viimeinen pysäkki ennen kirkkoa. Moni vanhus liittyi joukkoomme rollaattorin kanssa. Tuntui, että tuossa kävelyssä konkretisoitui yksi työmme tärkeimmistä arvoista; kaikki saavat tulla.”
– Liikuntapappi Eeva-Liisa Helle-Lahti

liikuntakirkko_lapua liikuntakirkko_lapua2