Liikkuva seurakunta -juhlaseminaari

Liikkuva seurakunta -hanke on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vuosina 2014–2016. Suomen NMKY:n urheiluliiton ja kirkkohallituksen yhteistyökumppaneita hankkeessa olivat Valo, Suomen Icehearts ja Suomen Latu sekä Invalidiliitto osana Kirkon saavutettavuusohjelmaa.

Keskiviikkona 7.12 juhlittiin Liikkuvan seurakunnan kolmivuotista hanketta, joka on jo muuttunut toimintamalliksi seurakunnissa ympäri Suomea. Juhlassa myös palkittiin emeritusarkkipiispa John Vikström opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä kultaisella ansioristillä tunnustuksena liikuntakulttuurin edistämisestä.

liikkuvaseurakunta-ylakuva-riparit

Juhla alkoi liikkuvalla rukouksella ja tervetuliaissanoilla, joiden jälkeen saimme tervehdyksen Olympiakomitealta. Valon ja Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson korosti puheessaan, että kirkko on yhteiskuntamme ykkösarvovaikuttaja. Hän arvosti ennakkoluulottomuutta, jolla Liikkuva seurakunta -toimintamallia lähdettiin rakentamaan. Seurakuntien osallistaminen ja heidän onnistumisten korostaminen sekä kokeilukulttuuri tekivät kolmivuotisesta hankkeesta onnistuneen. Yhteinen työ eri toimijoiden kanssa mahdollistivat rakenteet, joiden avulla toimintamalli voi elää myös hankkeen jälkeen.

Juhlaseminaarin pääpuhuja emeritusarkkipiispa John Vikström esitti kirkon ja liikuntajärjestöjen yhteisiä periaatteita, joita tarvitaan ihmisten välillä niin kouluissa, perheissä kuin työpaikoillakin. Vikström vertasi elämäntaitoja joukkuepeliin:

• Peli kulkee, kun on innostusta ja sisäistä hehkua.

• Peli kulkee, kun se on reilua. Ilman fair playta yhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö eivät toimi.

• Peli kulkee, kun se on hauskaa ja rentoa. Rentoutta tarvitaan elämässä ja yhteistyössä.

• Peli kulkee, kun on erilaisuutta. Erilaisuus ei ole ongelma vaan suuri resurssi.

• Peli kulkee, kun on yhteisöllisyyttä ja saa tuntea kuuluvansa joukkueeseen.

• Peli kulkee, kun on luottamusta.

• Peli kulkee, kun on kannustusta.

• Peli kulkee, kun osaa hävitä. Kun tahtoo oppia voittamaan, pitää ensin oppia häviämään.

• Peli kulkee, kun on hyviä paimenia. Hyvä paimen kulkee suhteessa laumaan kolmessa paikassa: lauman edessä silloin, kun maasto on tuntematon tai vaarallinen. Lauman keskellä oppiakseen tuntemaan laumansa jäseniä. Lauman viimeisenä, jotta hän näkee, miten lauman jäsenet voivat, jotta varmistaa, että kaikki jaksavat ja pysyvät mukana. Jos joku haavoittuu tai eksyy, häntä on autettava.

Pilottiseurakunnista edustamassa olivat Lahden seurakuntayhtymän kasvatuksen johtaja Seppo Vesala sekä Lapuan tuomikirkkoseurakunnan tuomiorovasti Matti Salomäki. Salomäki kertoi puheessaan, kuinka kaikki liikkuvaan seurakuntaan liittyvät tapahtumat ja toiminnot olivat aina positiivisia ja loivat myönteistä ilmapiiriä sekä yhteisöllisyyttä. Lapualla liikunta on tullut kiinteäksi osaksi seurakunnan perustoimintaa. Vesalan mukaan Lahdessa tavoitteeksi asetettu sairaspoissaolojen vähentäminen liikunnan avulla on toteutunut verrattuna viimevuotisiin määriin.

Juhlaseminaarissa kiitettiin kaikkia pilottiseurakuntia, joita ilman hanketta ei olisi voitu toteuttaa. Pilottiseurakunnat ovat luoneet hienoja esimerkkejä toimintamalleista, joita voidaan jakaa eteenpäin.

Liikkuva seurakunta lanseerasi vuoden aikana mukaan tunnettuja liikuntakummeja, jotka esimerkillään antoivat ideoita ja kannustusta liikunnan lisäämiseksi seurakuntayöhön. Mukana juhlaseminaarissa olivat Arvi Lind ja Aira Samulin.

arvi_300px

Liikkuvan seurakunnan juhlavuoden liikuntakummi Aira Samulin.

Kuvat: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

evl.fi