Liikkuva seurakunta mukaan Suomi – Toimintakykyinen maa ja kansa ohjelmaan

#LupausSuomelle

Lasten ja nuorten keskus ry:n ja Suomen ev.lut. kirkon Liikkuva seurakunta on lähtenyt yhdessä kumppaneiksi Olympiakomitean käynnistämään Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -ohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on kannustaa yhteiskunnan eri toimijoita tuottamaan uusia käytänteitä liikkumisen edistämiseksi ja löytämään erilaisia tapoja liikkuvamman arjen puolesta. Yhteisenä päämääränä on muuttaa ihmisten arvoja, asenteita ja arjen toimintaa toimintakykyä vahvistavaan suuntaan.

Väestön liikkumattomuuteen ei ole yhtä syytä eikä ratkaisua. Liikkumattomuuden aiheuttama kansalaisten toimintakyvyn aleneminen ja sen seuraukset näkyvät monin tavoin myös seurakuntien toimintaympäristössä. Erityisen tärkeänä Liikkuva seurakunta näkee panostamisen liikunnallisen elämäntavan tukemiseen varhaisessa vaiheessa sekä liikunnallisten toimintatapojen lisäämisen osana mielen hyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistamista.

Käytännössä mukaanlähtö tarkoittaa sitä, että pidämme esillä liikunnallista elämäntapaa edistäviä toimintamallejamme ja kannustamme seurakuntien työntekijöitä sekä seurakuntalaisia entistä liikkuvampaan elämäntapaan.

Tekoja:

 • Kannustetaan työntekijöitä lisäämään päivään hyötyliikuntaa ja rohkaistaan toimijoita liikkuvampaan työarkeen.
 • Muutetaan kokouksia ja tapaamisia mahdollisuuksien mukaan liikkuvimmiksi.
 • Kannustetaan yksittäisiä seurakuntia lähtemään ohjelmaan mukaan ja tekemään konkreettisia lupauksia hyvinvoinnin edistämiseksi.
 • Kehitetään konkreettisia toimintamalleja liikkuvamman elämäntavan edistämiseksi
 • Käytetään postauksissa tunnisteita #LupausSuomelle ja/tai #LöftetillFinland. 
 • Pidetään Kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyön verkostossa konseptia esillä.
 • Lisätietoja ohjelmaan liittymisestä: Lasten ja nuorten keskus ry -tiedote Evl-tiedote

Unelmien liikuntapäivä 10.5.2024

Unelmien liikuntapäivä 10.5.2024 on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop up -päivä


Unelmien liikuntapäivä rakentuu ihmisten omille ideoille, kokeiluille ja yhdessä tekemiselle yli raja-aitojen. Se on kaikenlaisen liikkumisen pop up -päivä, johon kuka tahansa voi osallistua ja järjestää tapahtumia.

Unelmien liikuntapäivää on toteuttamassa suuri joukko eri toimijoita yhdessä. Sitä ovat edistämässä lukuisat liikunta-, urheilu- ja terveysorganisaatiot sekä kunnat, seurakunnat ja järjestöt. Liikunta-agenttimme ovat mukana järjestämässä tapahtumia ympäri Suomen.

Päivä voi täyttyä esimerkiksi avoimista harjoituksista, pihaleikeistä, metsäseikkailuista, kävelykokouksista, taukojumpista, pyörälenkeistä ja lajikokeiluista. Kuka tahansa voi järjestää iloisen liikkumisen tapahtuman ja olla mukana rakentamassa liikkumisen juhlapäivää. Tapahtumia voivat järjestää esim. kunnat, koulut ja päiväkodit, urheiluseurat, yhdistykset, yritykset, työyhteisöt ja yksityishenkilöt ympäri maan.

Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan ja löytämään uusia tapoja liikkua. Jos perjantai 10.5. ei ole ajankohdaltaan sopiva, voi Unelmien liikuntapäivää viettää jonain muunakin päivänä. Pitäkää etkot tai jatkot – pääasia on, että liike lisääntyy!

Tee Unelmien liikuntapäivänä oma liikettä lisäävä lupauksesi! Toimintakykyinen Suomi

Tänä vuonna Unelmien liikuntapäivä on mukana mahdollistamassa toimintakykyistä Suomea. Nyt on oikea aika tehdä liikettä lisäävä lupaus, liikkua itse tai liikuttaa muita sen mukaisesti.

Kerro mikä on sinun lupauksesi omassa tai yhteisösi arjessa, perheenjäsenenä tai ystävänä, työkaverina tai valmentajana. Viesti lupauksestasi somessa 10.5. aihetunnisteilla #unelmienliikuntapäivä, #LupausSuomelle / #LöftetillFinland. 

Ideoita ja inspiraatiota voit hakea muiden antamista lupauksista Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -verkkosivujen lupaukset-osiosta.

Seuraa Unelmien liikuntapäivän ja Liikkuva seurakunta -sometilejä, jotta pysyt ajan tasalla päivän tapahtumista ja uutisista.

Me olemme mukana! Vi är med! We are in!

Iloa liikkeellä podcast

Miten lisäämme liikettä? Mistä aloittaa? Mikä on liikunnan itseisarvo? Mistä ilo?  Mikä on pysähtymisen ja tylsyyden merkitys? Miten huolehdimme että harrastuksiin mahtuu kaikenlaiset perheet, lapset ja nuoret mukaan, Miten huolehdimme, että kukaan ei jää yksin?

Podcast -sarja käsittelee innostavasti ja informatiivisesti lasten ja nuorten liikuntaan, hyvinvointiin ja liikkeen lisäämiseen liittyviä aiheita. Podcastin juontajana toimii Kari Kanala ja Lasten ja nuorten keskuksen liikuntakasvatuksen suunnittelija Satu Rathgeber.

Jakso 1

Unelmien liikuntapäivä

Hiippakuntien välinen iloinen some-kisa.
Mikä hiippakunta saa eniten aihetunnisteita unelmienliikuntapäivänä 10.5.?
Laita sosiaalisen median viesti liikunta-toiminnasta, motolla ”kaikki tavat liikkua ovat hyviä”.
Lisää viestiin aihetunnisteet: #unelmienliikuntapäivä #liikkuvaseurakunta #iloliikkua sekä hiippakuntasi oma aihetunniste.
Hiippakunnallisten liikunta-agenttien iloinen joukko laskee aihetunnisteiden määrät, eniten sekä vähiten tägäyksiä saaneet hiippakunnat palkitaan.
Luvassa on toki mainetta ja kunnia, mutta ennen kaikkea leikkimielistä liikunnan iloa 😊 Tehdään näkyväksi kuinka paljon seurakunnissa liikutaan niin, että #kukaaneijääyksin.
Hyvä aihetunniste on myös #luotuliikkumaan
Aihetunnisteet lasketaan ajalta 7-12.5.2021
Lisätietoja: www.liikkuvaseurakunta.fi
www.unelmienliikuntapaiva.fi

Luonto auttaa jaksamaan

Näin pandemian aikana monien työt, harrastukset tai opetus on siirtynyt tietokoneiden ja tablettien kautta tapahtuvaksi etätyöskentelyksi. Tällaisina hetkinä on tärkeää muistaa pitää itsestä ja omasta jaksamisesta huolta. Päätteiden ääressä istumiselle sekä sisällä oleskelulle luonto ja ulkoilu tarjoavatkin nyt hyvää tasapainoa. Lähtemällä pienelle happi hyppelylle joko yksin tai perheen kanssa seinätkään eivät pääse niin helposti kaatumaan päälle. 

Monien harrastuspaikat ja -toiminta on saatettu laittaa nyt hetkellisesti tauolle, mutta onneksi pihat, puistot ja lähiluonto ovat avoinna pandemiankin näin aikana. Luonto tarjoaa virikkeitä aivoille ja mielikuvituksen ansiosta myös vaihtoehdon esimerkiksi kuntosalille. Luonnon oma kuntosali onkin avoinna ympäri vuoden tarjoten ilmaisen ja vapaan pääsyn kaikille. Puut, kivet ja muut luonnon elementit mahdollistavatkin erittäin kokonaisvaltaisen harjoittelun. Lenkkipolut ovat nyt myös oivallinen paikka liikkua, kun aurinko paistaa ja kevät alkaa puhkeamaan kukkaan.

Muista myös hengähtää.

Anna itsellesi hetki pysähtyä.  Luonto antaa meille paikan rauhoittua, hiljentyä ja nauttia kiireettömyydestä. Varsinkin tällaisena hetkenä, kun moni työskentelee tietokoneella tai puhelimitse etänä, voi olla vaikea erottaa työtä ja vapaa-aikaa. Jatkuvasti tavoitettavissa oleminen voi alkaa helposti tuntua raskaalta ja uuvuttavalta. Tästä syystä on hyvä lähteä lähiluontoon rauhoittumaan ja pysähtyä tarkastelemaan Jumalan luomakuntaa. Kuunnella vaikkapa hetki lintujen laulua, puron solinaa tai tuulen ujellusta puissa.

Luonnossa liikkuminen tukeekin ihmisen hyvinvointia, vähentää stressitekijöitä, vahvistaa vastustuskykyä ja auttaa jaksamaan arjen keskellä.

Tuore liikuntakummi Seppo Paju: ”Liikunnan on oltava hauskaa”

Frisbeegolfin Suomen- ja Euroopanmestari Seppo Paju on kirkon tuore liikuntakummi.

– Liikunta on terveydelle elintärkeä asia. Itselleni liikunta on aina ollut elämässäni johtava tekijä, mutta ei siksi, että minun pitäisi tehdä sitä, vaan siksi, että se on hauskaa, Seppo Paju kertoo.

– Liikuntamuotoja on lukemattomia, ja haluaisin kehottaa kaikkia löytämään itselleen sellaisen lajin, joka on hauskinta, eikä tunnu väkinäiseltä. Tämä johtaa koko elämään kantautuvaan iloon ja onneen, ja se on elämässä tärkeintä.

– Itse olen kokenut ryhmässä liikkumisen kehittävän sosiaalisia taitojani, ja löydän siitä eniten iloa. Frisbeegolfia pystyn harrastamaan kavereiden, perheen, lapsien ja myös ikäihmisten kanssa.

– Haluaisin siis kehottaa kaikkia löytämään itselleen hauskan muodon harrastaa liikuntaa, ja muistuttaa sen tärkeydestä.

Liikkuva seurakunta – lupa liikkua!

———-

”Frisbeegolf on ollut valtavassa kasvussa jo monen vuoden ajan, ja kasvun salaisuus on lajin hauskuus, aloittamisen matala kynnys sekä sopiva haaste. Suomessa meillä on ihanteelliset olosuhteet lajille luontomme puolesta, ja monet käyttämättä jääneet metsät saavat nopeasti satoja uusia liikkujia. Frisbeegolf saa liikkeelle erityisesti ihmisiä jotka ei välttämättä muuten lähtisi liikkumaan.” -Seppo Paju

100-vuotiaan Suomen kunniaksi vähintään 100 seurakuntien ryhmäliikuntavideota

Nyt alkoi haaste #100seurakuntaaliikkuu !

100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi tehdään vähintään 100 seurakuntien ryhmäliikuntavideota. Kaikki Suomen seurakunnat ovat tervetulleita! Kokoonpano on vapaa; ikäihmiset, nuoret, aikuiset, työntekijät, leiriläiset, hautausmaahenkilöt (elävät), luottamushenkilöt (myös elävät) jne.

Videon voi jakaa Liikkuva seurakunta -Facebook-sivulla. Videoon saa mielellään sisällyttää haasteen toiselle seurakunnalle. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan tuunattu Liikkuva seurakunta -jopo ja 100 polkupyörän istuinsuojaa (aina ei paista aurinko).

Innoituksen olemme saaneet #100palokuntaaliikkuu-sivustolta.

Kiitos!

Metsäkerhoissa ihmetellään luonnon ihmeitä

”Luonto on seikkailu. Se tarjoaa ihmeellisiä löytöjä.”

Nurmijärven seurakunnassa alkoi elokuussa 4-vuotiaiden lasten oma metsäkerho, joka kokoontuu joka viikko säästä riippumatta. Kerhon oma paikka on metsässä 700 metrin päässä seurakunnan tiloista ja ohjelmaan kuuluu erilaisia tehtäviä luonnon ihmeitä tutkiskellen, evästauko, vapaata leikkiaikaa sekä yhteinen tuokio laulujen, lorujen ja kertomusten parissa. 2,5 tuntia kuluu kuin siivillä ja kotiin lähtee hyväntuulisia punaposkisia lapsia.

”Upea liikunnallinen aamupäivä, jossa karkeamotoriikka kehittyy valtavasti!”

-Sanna Puhakka

Jo aiemmin seurakunnassa oli toiminnassa ja on edelleen metsäperhekerho, joka on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille vanhempineen. Mukaan kerhoon saa tulla vapaasti silloin, kun sopii ja kaikille tarvitaan mukaan vain pienet retkieväät, istuinalusta, sään mukainen vaatetus sekä iloista mieltä.

Metsäperhekerho ja metsäkerho ovat maksuttomia ja molemmissa lapset saavat kokea yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa, rakentaa majaa, syödä eväitä, kerätä aarteita, laskea muurahaisia, leikkiä ja laulaa, hiljentyä loppuhartauteen sekä liikkua monipuolisesti, kiivetä ja seikkailla metsäympäristössä.

 Kuva: Sanna Puhakka

Suomen Latu ja Metsämörritoiminta

”Suomen Ladun lastentoiminnan vankka kulmakivi on metsämörritoiminta. Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon leikkimään, liikkumaan, ihmettelemään ja tutkimaan. Toimintaa toteuttavat Suomen Ladun metsämörrinohjaajan koulutuksen saaneet ohjaajat. He toimivat mm varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja Suomen Ladun jäsenyhdistyksissä. Suomen Latu koordinoi ja kehittää suomenkielistä metsämörritoimintaa.” -Suomen Latu

Monissa seurakunnissa työntekijät ovat kouluttautuneet myös Metsämörriohjaajiksi. Metsämörritoimintaan pääsee mukaan suorittamalla Metsämörriohjaajan peruskurssin. Liikkuvan seurakunnan pilottiseurakunnista ainakin Nurmijärvellä ja Lahden seurakuntayhtymässä osa lastenohjaajista on käynyt tämän koulutuksen. Koulutus antaa eväitä esimerkiksi lasten luontokasvatukseen ja varustetietouteen. Peruskurssin jälkeen ohjaajalla on mahdollisuus saada tukea, oppia uutta, syventää osaamistaan ja verkostoitua Metsämörriohjaajan täydennyskoulutuksissa.

Katso lisää: https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri.html

 

 

Reformaation merkkivuosi liikunnan parissa

Reformaatio on – kuten kirkon elämä ylipäänsä – liikettä. Reformaation merkkivuotta on siksi hyvä viettää myös liikunnan parissa.

Merkkivuoden keskeiset vuosiluvut 1517 ja 2017 tarjoavat mahdollisuuksia ideointiin. Tässä muutamia ajatuksia:

 • Kahden tunnin reformaatiokävely, -hiihto tai -luistelu klo 15–17
 • 15 minuutin 17 sekunnin tai 20 minuutin 17 sekunnin juoksu. Järjestetään juoksuradalla, jolloin on helppoa mitata, kuinka pitkälle kukin ehti juosta
 • Viiden tunnin liikuntatapahtuma klo 15.17–20.17. Viidessä tunnissa ehtii järjestää monipuolisen liikuntatapahtuman, vaikkapa Helahulinoiden hengessä
 • 15,17 kilometrin viestijuoksu

Tapahtumia voi ideoida paikallisten koulujen, urheiluseurojen ja muiden liikunnan alan toimijoiden kanssa. Ensiapu ja muu huolto tulee huomioida alusta asti.

Tapahtumiin voi myös liittää hyväntekeväisyyden esim. keräämällä varoja yhteisvastuulle 15 minuutissa 17 sekunnissa juostujen kilometrien mukaan tai muilla järjestelyillä.

Hyödynnä myös näitä:

 

LS_banneri_300x100_lila

Unelmat liikkeelle

Terveisiä Unelmat liikkeelle verkostotyön asiantuntijalta seurakunnille:

Olemme harjoitelleet 2015-2016 teemalla Unelmat liikkeelle -toimintatapoja, joilla voidaan vahvistaa yhteistä tekemistä, osallistaa ihmisiä ja verkostoitua paikkakunnan eri toimijoiden kesken. Myös nopeilla kokeiluilla ja vähemmällä suunnittelulla on tärkeä osansa.

Mitä Unelmat liikkeelle – toimintatavat sitten tarkoittavat? Parhaiten asia aukeaa oheisen linkin kautta. Siinä kerrotaan piirrosvideon avulla tärkeimmät periaatteet. Näitä toimintatapoja ollaan käytetty muun muassa Jyväskylässä, Mikkelissä, Tampereella, Varsinais-Suomen kunnissa ja Kainuun kunnissa. Kokemukset ovat hyvinkin rohkaisevia.

Käyttöön voi ottaa myös työpajamallin, jota voi soveltaa haluamallaan tavalla. Työpajat toimivat erinomaisesti kun kootaan yhteen eri toimijoita – esimerkiksi yhdistyksiä, kunnan eri toimijoita ja seurakuntia. Työpajan toteutuksesta voi olla yhteydessä Valoon. Yhteystiedot alla.

Mukaan on tällä hetkellä ilmoittautunut n. 150 paikkakuntaa. Parhaiten asiasta tiedetään paikkakuntasi liikuntatoimessa, mutta voit mieluusti myös kysyä lisätietoja meiltä:

Jukka Pekkala: jukka.pekkala(at)valo.fi

Viestintäasioissa: anna.iso-ahola(at)valo.fi

Saat lisätietoja myös liikunnan aluejärjestöistä.

excercise

”Unelmat liikkeelle on valtakunnallisesti levittäytyvä toimintatapa, joka innostaa, osallistaa, verkottaa ja rohkaisee yksittäisiä ihmisiä ja eri toimijoita kokeilemaan yhdessä eri keinoja liikunnan lisäämiseksi.”


Tavoitteena on uudella tavalla lisätä liikettä, iloa ja hyvinvointia suomalaisille – saada unelmat liikkeelle. Valon koordinoima Unelmat liikkeelle -kokonaisuus on osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Lisätietoa: http://www.unelmatliikkeelle.fi/